Görme engelli bireylere yönelik elektronik kütüphane hizmetimiz

Yardımcı Teknolojiler Ofisi

Değerli Akdeniz Üniversitesi Mensupları,

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde tarafımızdan geliştirme süreçlerine 2021 yılında başlanan ve halen geliştirme süreçlerine devam ettiğimiz elektronik kütüphane portalı projesini sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

Sistem üzerinde 5000 kitaba ilk etapta erişim sağlayabileceğiniz portalımızda bireysel üyeliğinizi yaptırarak kaynakları ilgili yasa maddesi ışığında sistemimizden edinebilirsiniz.

İlgili yasa metni

5846 Sayılı Kanunun "Altıncı Bölüm-Çeşitli Hükümler " bölümünde yer alan " EK MADDE 11. - Ders kitapları dahil, alenileşmiş veya yayımlanmış yazılı ilim ve edebiyat eserlerinin engelliler için üretilmiş bir nüshası yoksa hiçbir ticarî amaç güdülmeksizin bir engellinin kullanımı için kendisi veya üçüncü bir kişi tek nüsha olarak ya da engellilere yönelik hizmet veren eğitim kurumu, vakıf veya dernek gibi kuruluşlar tarafından ihtiyaç kadar kaset, CD, braille alfabesi ve benzeri formatlarda çoğaltılması veya ödünç verilmesi bu Kanunda öngörülen izinler alınmadan gerçekleştirilebilir. "Bu nüshalar hiçbir şekilde satılamaz, ticarete konu edilemez ve amacı dışında kullanılamaz ve kullandırılamaz. Ayrıca bu nüshalar üzerinde hak sahipleri ile ilgili bilgilerin bulundurulması ve çoğaltım amacının belirtilmesi zorunludur." Maddesine uygun şekilde elektronik kaynakları amacı dışında kullanmayacağımı onaylar, aksi hallerde doğacak hukuki sorumluluğu üstleneceğimi tahaddüt ederiz.

Şimdi başlıklar halinde sistemden nasıl faydalanabileceğinizi aktarmaya çalışalım.

Giriş ekranı

EKÜP (Erişilebilir Kütüphane Portalı) yazılımı ile bireysel oturum açma ekranından giriş yapabilirsiniz. Ancak, ilk adımda bireysel üyelik başvurusu linkinden üyelik başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Üyelik formunu doldurduktan sonra tarafımıza bilgi düşecek ve üyeliğiniz etkinleştirilecektir. Üyelik durumunuzu sorgulamak için bizi bu numaradan arayarak bilgi alabilirsiniz.

Arayüz kullanımı

Arayüzde ekran okuyucunuzla "H" harfiyle bölümler arasında gezebilirsiniz. Eküp anasayfasında;

• Kitaplar açılır düğmesi
    • Harfe göre kitaplar
    • Yazara göre kitaplar
    • Tüm kitaplar
  • Profil işlemleri
    • Üyelik bilgileriniz
    • Üyelik tercihleriniz (Henüz etkin değil)

Son kitaplar

Yüklenen son kitaplara bu alandan erişim sağlayabilirsiniz. Her bir kitabı açtığınızda kitap detayları genişletilebilir düğmesi ve kitap indir düğmesi çıkacaktır. Kitap indir düğmesi ile kitabı indirebilirsiniz.

Kategoriler alanı

Sisteme yüklenen kategorilere ilişkin linklere bu alandan erişim sağlayabilirsiniz. Kitap kategorisi şeklinde adlandırılan linklere tıklattığınızda o kategoriye ait kitaplar listelenecektir.

Son notlar

EKÜP sistemi halen geliştirilmeye devam etmektedir. Daha önce sistemimize kayıt olan üyelerimiz tekrar kayıt yaptırmanızı rica ediyoruz.

Geribildirimleriniz için buradan bize ulaşabilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi için:
Sarper ARIKAN
Akdeniz Üniversitesi