Kütüphane Kullanım Kuralları

Akdeniz Üniversitesi Merkez Kütüphanesinden Yararlanma Kuralları

   DUYURU
2 EKİM 2023 TARİHİNDEN İTİBAREN DIŞ KULLANICILARIN KÜTÜPHANE ÇALIŞMA SALONLARINI KULLANIMI SONA ERMİŞTİR.  ÜNİVERSTEMİZ DIŞINDAN GELEN ARAŞTIRMACILAR, SADECE KİTAP SALONUNDAN KAYNAK TARAMASI YAPABİLİRLER. FOTOKOPİ ÇEKTİREBİLİRLER. ÖDÜNÇ KİTAP ALAMAZLAR, SALONLARI KULLANAMAZLAR.
ÜNİVERSİTEMİZ ÖĞRENCİLERİNİN YER TUTMALARI, AKŞAMDAN MASALARA EŞYA BIRAKMALARI DA YASAKTIR. BU EŞYALAR KALDIRILMAKTADIR. BIRAKILAN EŞYALARIN SORUMLULUĞU BIRAKAN ÖĞRENCİYE AİTTİR.

 

1) GENEL KURALLAR

1.1) Kütüphanemizi, AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ kurumsal kimlik kartı ile  Akdeniz Üniversitesi öğrencileri, akademik ve idari personeli kullanabilir.  AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ kurumsal kimlik kartları ile otomasyon (YORDAM) sistemine kayıt yaptırarak ödünç yayın alınabilir, Çalışma Salonlarında ders çalışabilir.

1.2) Kütüphane içerisinde  her türlü yiyecek tüketilmesi, su haricinde içecek (çay, kahve, çorba, meşrubat, ayran vs) tüketilmesi yasaktır.

1.3) Kullanıcılar yanlarında bulunan kişisel eşyaları korumakla yükümlüdür. Eşyalarında meydana gelecek çalınma, zarar görme ve kaybolma olaylarından kütüphane yönetimi veya personeli sorumlu tutulamaz.

1.4) Sınav dönemlerinde yer tutmak için çalışma masalararına eşya bırakmaya izin verilmemektedir. 30 dakika içerisinde gelmeyen kişinin sahipsiz eşyaları emanet dolabına kaldırılır. 30 günden fazla alınmayan ders notları geri dönüşüme, kıymetli eşyaları da Güvenlik Birimine teslim edilir.

1.5) Kütüphanenin açık olduğu zaman dilimlerinde,  kitap ve ders notları ile özel eşyaların  daha sonra  sonra kullanmak için  kütüphanede bırakarak  ayrılmayınız. Bu eşyaların kaybolmasından veya zarar görmesinden Kütüphane sorumlu tutulamaz.

1.6) Mimari çizim projeleri,  maket vb.  tasarımları zemin kattaki özel alanda yapılabilir. Ancak bu çalışmalar  sahipsiz bırakılarak terkedilemez. Proje sonunda masa ve yerlerdeki atıklar toplanmalıdır. Masalarda bırakılarak terk edilen çalışmaların sorumluluğu, kullanan öğrencilere aittir. Sahipsiz bırakılarak terkedilen çalışmaların kaybolması ya da zarar görmesinden kütüphane sorumlu tutulamaz.

 1.7) Cep telefonları kütüphane içinde kapalı  veya sessiz konumda tutulmalıdır.

1.8) Hiçbir yayın işlem yapılmadan kütüphane dışına çıkarılamaz. İzinsiz yayın çıkarmaya teşebbüs edenler hakkında yasal işlem yapılır.

1.9) Kütüphane içinde ayrılmış  özel bölümler dışında, grup çalışması yapılamaz veya sesli olarak çalışılamaz.

1.10)  Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ile akademik ve idari personeli dışındaki kişiler ödünç yayın alamazlar,  okuma Salonlarında ders çalışamazlar.

1.11) Danışma kaynakları, süreli yayınlar, basılı tezler, yazma ve basma nadir eserler, rezerv kitaplar ve standartlar ödünç verilmez, ancak yerinde kullanılır.

 1.12) Üzerinde para cezası ve iade süresi geçmiş yayın bulunan üyelere ödünç yayın verilmez.

1.13) Üniversite kimlik kartlarını;  sahibinden başkası kullanamaz. Başkası tarafından kullanılan veya üzerinde tahribat yapılan karta el konulur ve kullanan kişi hakkında suç duyurusunda bulunularak yasal işlem yapılır. 



2) KÜTÜPHANEDEN YARARLANMA

2.1) Akdeniz Üniversitesi Öğrencileri, Akademik ve idari Personeli
kurumsal  kimlik kartı ile  kütüphaneden yararlanabilir.  Ödünç yayın alabilir, çalışma Salonlarında araştırma yapıp ders çalışabilir.

2.2) Akdeniz Üniversitesi Mezunları

Akdeniz Üniversitesinden Mezun olan öğrencilerimiz misafir giriş kartları ile  saat 8,30 ila 17,30 saatleri arasında  kitap salonlarında “yerinde” kaynak araştırması  yapabilirler. Mezun öğrenciler, ödünç kitap alamazlar, elektronik kaynakları indiremezler, ders çalışma salonlarını  kullanamazlar.  (04.06.2014 tarih ve 10/80 sayılı Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Çalışma Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge nin 16.maddesinde “dışarıdan gelen araştırmacılar, kimlik göstererek kütüphanelerden yararlanabilirler “ ibaresi bu kullanıcıların Üniversite Giriş Kapılarından aldıkları “Misafir Kimlik Kartları”  ile Yerinde kaynak araştırması yapabilmelerine  imkan sağlamaktadır.

2.3)  Diğer Üniversite Öğrenci,  Akademik ve İdari Personelleri

Akdeniz Üniversitesi dışındaki diğer üniversite öğrencileri ve çalışanları saat 8,30 ila 17,30 saatleri arasında  Üniversite Giriş Kapılarından aldıkları “Misafir Kimlik Kartları ile yerinde kaynak araştırması yapabilirler. Ancak ödünç kitap alamazlar, okuma salonlarını kullanamazlar. Bu kapsamdaki Öğrenci ve akademik ve idari personeller, kendi Üniversite Kütüphanelerinden ( ILL) Kütüphanelerarası ödünç sistemi (Inter Library Loan -ILL) ile kütüphanemizden ödünç yayın isteği yapabilmektedir.

https://kutuphane.akdeniz.edu.tr/kutuphanelerarasi-odunc-sistemi-ill-645


2.4) Diğer Araştırmacılar

4.1) Çalışma salonlarının kapasitesi, Üniversitemizin artan öğrenci sayısı ve ilgili güvenlik tedbirleri de dikkate alındığında diğer öğrenciler veya kurum dışından kişiler kütüphanemizden  kitap ödünç alamamakta ve çalışma salonlarında ders çalışamamaktadırlar. Ancak toplumun bilgiye erişebilmesi için çağdaş ve evrensel olanakların sağlanması kapsamında; diğer araştırmacılar “yerinde” kaynak araştırması yapabilirler. Bu araştırmacılar Üniversite Giriş kapılarından aldıkları  “Misafir  Giriş  kartları” nı  Kütüphane girişindeki Güvenlik Görevlilerine  bırakarak kitap ve süreli yayın salonlarından kaynak taraması yapabilmektedirler.

5) İlişik Kesme

5.1) Öğrenciler, mezuniyetlerinde veya herhangi bir nedenle okulla ilişiklerinin kesilmesi durumunda ödünç aldıkları yayınları iade ederek ve varsa kitap gecikme bedelini ödeyerek Merkez Kütüphaneden ve bağlı oldukları fakülte kütüphanesinden “ ilişiği yoktur” belgesi almak zorundadır.

5.2)  Emekli olan, başka bir kuruma naklen giden, istifa nedeniyle ayrılan ya da görevlendirme veya askerlik nedeniyle belli bir süre Üniversiteden uzaklaşan personel, ödünç aldığı yayınları iade ederek ve varsa kitap gecikme bedelini ödeyerek  Merkez Kütüphaneden ve bağlı oldukları fakülte kütüphanesinden “ilişiği yoktur” belgesi almak zorundadır.

 

6) Veri Tabanları ve Elektronik Yayınlar

6.1) Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ile akademik ve idari personeli veri tabanlarına erişebilir. Kullanıcılar kendi bilgi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla (eğitim - araştırma) erişim gerçekleştirebilir, adil indirme yapabilir ve belirli sayıda basılı veya elektronik kopya alabilir.

6.2) Veritabanlarından telif hakları lisans anlaşmaları dışında doküman indirilmesi, paylaşılması, çoğaltılması ve başka bilgisayarlara aktarılması yasaktır.

6.3) Veri tabanlarından ticari amaçla veya sistematik olarak robot ve benzeri yazılımlarla, çok sayıda yayının kopyalanması yasaktır.

6.4) Veri tabanlarının 3.kişilere  satılması, içeriğinin dağıtılması yasaktır.

Eklenme tarihi :30.11.2022 20:10:19
Son güncelleme : 26.09.2023 17:38:46